LED fal bérlés

Bevezetés

Napjainkban a vizuáltechnika folyamatos fejlődésének vagyunk tanúi. Néhány éve még hagyományos CRT, azaz katódsugárcsöves televíziók voltak a háztartásokban, ma már a lapos plazma vagy LCD TV-k terjedtek el. A LED, azaz világító dióda nem új, szinte egyidős a tranzisztorral. Harminc-negyven éve is voltak már LED-ek, azonban ezekkel nem lehetett világítani.

A ma kapható LED TV-k háttérvilágítása is LED, azaz LED-el világítják meg hátulról az LCD panelt. LED-et használnak már a hagyományos világításban is, így például a neon fénycsöveket a LED világítás váltja fel, melynek fogyasztása ötöde, élettartama 50-100 000 óra.

Ilyen technológiával működő óriáskivetítőket, azaz LED falakat használ cégünk bérlési üzletága is. Ezekben sok-sok LED kerül egymás mellé az alap RGB (piros, zöld, kék) színekből, ezek a pixelek azok az elemi képpontok, amiből összeáll a kép. Minél közelebb vannak egymáshoz a LED-ek, azaz a pixelek, annál közelebbről nézhetjük a képet.Beltéri LED fal

A beltéri vagy nemzetközi nevén INDOOR LED falakban a világító diódák nagyjából 6-8 mm-re vannak egymástól. Ezek a falak a 3:1-es SMD LED technológiát alkalmazzák, ahol egy LED-en belül három chip van, a három színnek (RGB) megfelelően.

Az ember szeme különösen érzékeny arra, hogy az elemi képpontok három színéből keletkezett képet milyen keskeny térszög alatt látja, így a “közel egy pontból” kiinduló fénynyalábok szebb, élesebb, közelebbről nézhető képet adnak, mint a kültéri LED falakban használt diszkrét LED-ek.

A beltéri LED falak fényereje kb. 1500-2000 NIT, ez kisebb, mint a kültéri LED falaké, azonban ez beltérre bőven elegendő, itt a nézési távolság nagyjából 6-8 méter.Kültéri LED fal

A kültéri vagy nemzetközi nevén OUTDOOR LED falaknál a három szín RGB fénynyalábja külön-külön, egymáshoz képest 10-20 mm távolságra keletkezik. A kültéri LED falak 5000-6000 NIT-es fényerejük miatt napfényben is képesek a néző számára látható képet mutatni, és mivel a nézési távolság nagyobb (15-20 méter), így a kép jobban összeáll és a végeredmény a szemnek, élesebb, élvezhetőbb lesz.

A kép célja általában vizuális élmény keltése és a nagy méretű képek segítségével erős benyomást elérni a szemlélőkben.

A LED falak színpalettája rendkívül nagy, köszönhetően a digitális technika fejlődésének. Előnye a rendezvényeken, hogy nem kell hozzá két egymástól független állás megépítése, szemben azzal amikor hátulról vetítünk a vászonra vagy egyéb merev-optikai felületre projektorral, hiszen olyankor a projektornak és vászonnak is külön-külön installációt kell biztosítani. A LED falak adott méretű modulokból állnak, melyeket egymás mellé és fölé teszünk, így alakítható ki a megfelelő képméret. Moduláris struktúrája rendkívül kreatív megoldásokat eredményezhet: oszlopok, kapuk, különböző egyedi vizuális megoldások alakíthatóak ki belőle. A LED falak tekintetében is fő partnerünk a belga BARCO cég – amely a világ vezető professzionális LED fal gyártója.A bérlési eszközök alkalmazásai

A LED fal általában képnagyításra szolgál, de kreatívan alkalmazva színpad, koncertháttér is lehet. Ekkor például csíkokat függesztünk fényhídra, egymáshoz képest kb. egy méter távolságra, a kreatív anyagot pedig ehhez igazítjuk. A falat a színpadra is tehetjük, ilyenkor nem függesztjük fényhídra, hanem egymásra tesszük a modulokat.

Beltérre általában 5-8-10-12 m2 t használunk, a beltéri LED fal elemeinek modul mérte pedig 74 x 49 cm. Kültérre 15-20-24-30-50 vagy akár 90 m2 nagyságot is ki tudunk helyezni. Kültéri LED falaknál a világ legtöbb bérlési eseményén használt BARCO cég LED falát használjuk, melyekből 148 db 90 x 68 cm-es modulunk van.

Amikor a modulok egy sor magasságban kerülnek egymás mellé, az a REKLÁMCSIK, vagy PERIMETER, amely sporteseményeken a partvonal mellett helyezhető el kb. 30-120 méter hosszan. Reklámcsíkhoz 128 cm x 96 cm-es modul elemeket használunk.

Alacsony felbontású, LED alapú rácsled elemeket is használunk még kreatív díszletek megvalósításához, 120x 60 cm a modulméretben.

A fenti eszközök segítségével valósítjuk meg a LED fal bérlési szolgáltatásainkat. Egyedi igény esetén kérem keressenek meg!

Molnár László ügyvezető igazgató
Mobil.: 06 209 342 340