06 aug 2010

Scala

Scala műsorszórási megoldások Scala bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolvaSZOFTVER ÉS DESIGN

A multimédia rendszerek esetében sokszor problémát jelent, hogy a grafikusok nem értenek a számítástechnikához, az informatikusok viszont nem értenek a grafikához. Ez a tény nehezíti a multimédia rendszerek kezelését, és összehangolt munkára kényszeríti felhasználókat. A Scala cég InfoChannel rendszere feloldotta ezt a problémát és olyan rendszert alkotott, amely a telepítésekor igényel némi informatikai tudást, a rendszer használata közben viszont erre már nincs szükség.

A rendszer architektúrája

A Scala InfoChannel PC alapú számítógépes hálózati architektúrára épül. A kereskedelemben kapható szokványos számítógépek – adott kiépítésben, konfigurációban – tehát nem speciális eszközök. A hálózat lehet TCP/IP alapú LAN, vagy WAN. Használhat FTP szervert, de ez nem feltétlenül szükséges. A számítógépek a megjelenítőket saját monitorvezérlő kártyájukkal hajtják meg.
Alapvetően elmondható, hogy az InfoChannel szabványos, jól ismert informatikai technológiára épülő, rugalmasan paraméterezhető rendszer.

A rendszer komponensei

Az InfoChannel szoftverrendszere három összetevőből és opcionális modulokból áll. A szoftver komponensek Microsoft Windows XP Professional vagy Microsoft Windows XP Home Edition operációs rendszeren futnak.


InfoChannel Player

A Player alapvető feladata a média anyagok megjelenítése a kijelzőn, vagy kijelzőkön. Egy player akár két, egymástól független tartalmú kijelzőt is képes meghajtani, ha a playert futtató számítógépbe dualhead (két kimenetű) vezérlőkártyát helyezünk – így jelentős installálási és üzemeltetési költség takarítható meg.

Alapvető jellemzői:

– Tetszőleges képarányú kijelző(k) meghajtása
– Álló vagy fekvő kijelzők meghajtása
– Egy számítógép két különféle méretű, képarányú kijelzőt is meghajthat
– Egy adott kijelzőn több mező (kijelző rész) is definiálható, ezekben eltérő tartalmú anyag jeleníthető meg.
– Nem igényel kezelést, automatikusan működik
– Központilag távmenedzselhető
– Szükség esetén hangzó anyagot is lejátszik
– Központi és helyi adatok fogadására, megjelenítésére egyaránt alkalmas
– A PC-be TV-tuner kártyát helyezve tévéadás is megjeleníthető teljes képernyőn, vagy a képernyő kívánt részén, kívánt méretben, míg a háttérben, vagy a megjelenő tévéadás képe körül más média anyag jelenik meg. A csatornaváltás szintén lehetséges.
– Szintén a tuner kártya, vagy videó grabber kártyával élőképet is rakhatunk a kijelzőkre teljes méretben, vagy kisebb méretben, és a kívánt pozícióba helyezve.
– A PC soros portján keresztül a Player alkalmas eszközök vezérlésére (pl. kijelzők ki- és bekapcsolására, soros porttal rendelkező médiabejátszók vezérlésére, vagy más, soros porton keresztül vezérelhető eszközökkel való kommunikációra)
– A Playerek csoportokba szervezhetők. Az adott csoportba tartozó lejátszók ugyanazt az anyagot ugyanabban az időpontban kezdik el lejátszani.
– Tökéletes képminőség, finom mozgások, effektusok jeleníthető meg a kijelzőkön.
– Egyszerre több rétegben egymást takarva, áthalványítva, mozgatva jelenhet meg a tartalom valós idejű képalkotással (real time renderelés)
– Egyszerre akár több videófájl is lejátszható.
– A tartalom frissítésekor nem áll meg az éppen játszott anyag, vagyis nincs holtidő.
– A tartalom letöltése központilag ütemezett, automatikusan és manuálisan, távolról megoldható.
– A Player működés közben folyamatos életjelet küld a központi média szerver felé (heartbeat)
– A Player igény szerint napló adatokat generál.
– Távolról kikapcsolható, újraindítható.
– Menüvezérelt interaktív lejátszás is megvalósítható (KIOSK)
– Internetes, intranetes szolgáltatások adatainak megjelenítésére is használható. (Pl. RSS hírszolgáltatás)
– A központtal való kapcsolat megszakadása esetén is működik (saját tároló), bár ebben az esetben a központban tárolt adattal nem frissíthető, a lokálissal viszont igen. (Árfolyam, ügyfélhívó) A kapcsolat helyreállta után a frissítés automatikusan elindul.
– Opcionálisan a Player ismert szabványokon alapuló scriptek segítségével programozható, így a lejátszó működése, alkalmazhatósága igen sokrétű. (VBScript, Java script, Python) Ezekhez nem szükséges szoftverfejlesztő eszköz, egy sima szövegszerkesztő segítségével elkészíthetők a programok.
– A Player liszenszelt, de a liszenszek központilag regisztráltak. Nincs szükség USB kulcsra (dongle) így annak elvesztése, megsemmisülése, eltulajdonítása esetén sem keletkezik jóvátehetetlen kár.


InfoChannel Content Manager

A Content Manager alapvető feladata a megjelenítésre szánt média anyagok tárolása, küldése a Playerek felé, a lejátszás ütemezése, tervezése, a rendszer adminisztrációja. A Content Manager szintén futhat Microsoft Windows XP operációs rendszeren, de akár Windows 2003 szerveren. Célszerű a Content Manager számítógépét központi, felügyelt helyen (szerverszoba, gépterem) elhelyezni. Lokális kezelést csak telepítéskor igényel.
Külön érdemes megemlíteni, hogy a Content Manager segítségével a Player számítógépek programját távolról, ütemezetten frissíteni lehet. Ez nagyon gyors, kényelmes és biztonságos rendszerkarbantartást tesz lehetővé.

Főbb feladatai:

 • Média anyagok tárolása (’média szerver’)
 • Lejátszó PC-k (Player) definiálása és konfigurálása
 • Player csoportok definiálása
 • Liszenszek központi tárolása
 • Felhasználói jogosultságok definiálása és kezelése (Adminisztrátor, dizájner)
 • Ütemezések beállítása (Mikor, melyik csoportba tartozó Player milyen anyagot jelenítsen meg)
 • Média anyagok feltöltése a média tárba
 • Lejátszási listák (Playlist) létrehozása és lejátszókhoz rendelése
 • Hálózati felügyelet, lejátszó PC-k központi monitorozása
 • Esetleges hibalisták ellenőrzése
 • Felhasználók tevékenységének monitorozása
 • Player szoftver upgrade

Főbb jellemzői:

SQL adatbázis + web szerver alapú működés
Helyi kezelést nem igényel, távolról internetes böngésző segítségével kapcsolódhatunk a szerverhez. (LAN, WAN egyaránt használható) Szintén ezen a kapcsolaton keresztül tölthetjük fel a média anyagokat.

Praktikus, előre beépített, de módosítható jogosultsági profilok:

 • System Administrator
 • Graphics Designer
 • Message Editor
 • Message Manager
 • Network Manager
 • Schedule Manager
 • ViewerInfoChannel Designer

A Manager ismertetésekor láthattuk, hogy az alkalmas a különféle média anyagokból lejátszási listát készíteni, amit ütemezetten a médiaanyagokkal együtt átad az adott csoportokba tartozó Playereknek. Ezzel elérhető, hogy pl. egy film után öt másodpercenként tíz kép kerüljön vetítésre, majd ismét a film következzék, vagy esetleg egy másik lejátszási listára ugorva más anyagokat jelenítsen meg. Ez egy programozott lejátszást eredményez, de nincs benne különösebb mozgás, vagy látványos effektusok, mozgó szövegek.

A Designer segítségével egy speciális script készíthető el. (XML alapú fájl + média anyagok) Ez a program hasonló egy filmkészítő szoftverhez, ahol különféle média formátumú anyagok ötvözhetők, mozgathatók, szövegek, képek effektezve úsztathatók. A Designer teremti meg a lehetőséget a külső adatok (árfolyam, ügyfélszám, időjárási adatok, RSS hírcsatornák, stb.) rendszerbe integrálására. A külső adatok természetesen nem kerülnek egzakt módon a scriptbe, hiszen ez esetben nem lehetne frissíteni az információkat. A Designer csak egy vagy több adatcsatornát nyit a külső adatok felé, amiből majd lejátszás közben fogja a megjelenő adatokat dinamikusan frissíteni.

A Designerrel készült script helyben ellenőrizhető és egyetlen gombnyomással a távoli helyen levő Content Manager média tárába helyezhető. Innen akár egy perc alatt a Playerekhez jut a script, és megjelenítésre kerül. Nincs leszámoltatás (renderelés) nagyon gyors tartalommódosítást, frissítést eredményez.

Természetesen az anyagok továbbítása jogosultsághoz kötött. A Designer programmal rendelkező grafikusnak ugyan van joga a vele kapcsolatban álló szerverre anyagot küldeni, vagy a már meglevőt frissíteni, de minden más jog megvonható tőle, így például nem férhet hozzá az ütemezésekhez, vagy a rendszer paramétereihez. Sőt, a grafikusnak nem is szükséges a bank intézményeiben tartózkodnia ahhoz, hogy a tartalmakat a szerverre eljuttassa. Dolgozhat a saját irodájában, egy design stúdióban, ha a felhasználó külső elérhetőséget biztosít számára. (Tűzfal, IP címszűrés, MAC address szűrés)

A Designer főbb jellemzői:

 • Professzionális megjelenést biztosító tervező program.
 • Számítógépre telepítendő program, a scriptek elkészülte után nincs szükség a Designerre, a számítógépet akár ki is kapcsolhatjuk.
 • Professzionális grafikai megoldások, gyári grafikus effektusok
 • Nagyon könnyű kezelhetőség
 • Alapvetően nem igényel informatikai szaktudást
 • Lehetőséget ad külső scriptek használatára (VBScript, Java Script, Python)
 • Tetszőleges számú grafikai rétegek (layer) kezelése
 • Azonnal tesztelhető az, hogyan fog megjelenni az elkészített script a lejátszó számítógépeken.
 • Ismeri a több rétegű grafikai megoldásoknál használt trükköket. (Blue Box, Green Box, Alfa Channel, Luminance Channel, Chroma Channel)
 • Belső időzítések, lapváltások, kezelése, loop kezelése
 • Opcionális modulokkal bővíthető: Videó vezérlés, DVD vezérlés, TV-tuner kezelés, meteorológiai állomások adatait feldolgozó modul, stb..)

Jelenleg alkalmazott média formátumok, technológiák:

AnimGIF, AVI, WMV, MPEG-1, MPEG-2, SWF, FLA, BMP, JPG, TIF, GIF, PNG, MP3, WMA, WAV, Streaming Video, Captured Video

A Scala cég az alkalmazható média formátumok körét folyamatosan bővíti.