04 ápr 2010

Milyen legyen?

Rólunk mondták Milyen legyen? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Elképzeléseink azért vannak. Legyen okos és szép. Legyen olcsó és praktikus. Legyen finom és könnyű. Legyen valami szórakoztató, vasárnap esti.

Ha iskola épül, az legyen játékos, de érthető és bátorító. Ha templom, teremtsen kapcsolatot ember és Isten, ha közösségi ház, egyén és csoport között. Ha múzeum, a kultúra és befogadója között. Ha plaza készül, legyen izgalmas, de logikus, piaci, de ne pusztán üres gazdasági jelkép. Az én házam legyen az én váram. Ha vár épül, ne kőhalom, hanem legyen biztonságos, és fusson körbe vár¬árok, mert az úgy dukál. Egy balettintézet legyen táncos, az uszoda légies, a reptér ne omoljon össze soha. A „vizuáltechniká”-val foglalkozó cég székháza pedig legyen a „vizuális technika” lehetséges jelentéseinek egyértelmű olvasztótégelye.

Ha belváros, az legyen szíves társalogni a városlakókkal. Ha villanegyed, az építőanyagnak hordoznia kell a „villa” szóból áradó eleganciát, kifinomult ízlést. A peremvidék igyekezzék a város szinte tapintható szövetét szőni tovább, ne szakadozzon az anyag foszlott ronggyá, mire kiérünk belőle. Ha történetesen a Röppentyű utca foszlott stílusú hosszán jutunk el a tárgyalt objektumig, az mind a festékszagú lakóparkokhoz, mind az unatkozó rakodódobozokhoz, mind a leromlott, földszintes lakóházakhoz képest üdítő alternatívát mutasson.

Persze elférjen a megfelelő számú iroda, tárgyaló, de ne lötyögjön a dolgozók körül a ház, mint egy túl nagyra szabott öltöny, kérem szépen. És legyen szép. Okos, ötletes, praktikus, arányos, vonzó, és ne hivalkodjon, az építészeti közhelyeket, a jó ég szerelmére, messziről kerülje. Hiába sorolom unásig a jogos igényeket és követelményeket, még mindig csak a példáknál tartunk. Mégis vannak olyan épületek Budapesten, megszólal olyan szólam a meglehetős hangzavarban, amely válaszol a rögtönzött példatár kérdéseire, és még csak nem is túl hangosan.

– A Mikropo Röppentyű utcai székházát – a Kálvin Center tervezésében is közreműködött – Göcsei Sándor építész neve fémjelzi. A fém jelzi az épület kissé futurisztikus hangulatát, minden árnyékoló és nyílászáró anyagaként ez szolgál. A látszóbeton a szintek külső elválasztásaként az őszinte funkcionalitás, az üveg a kétoldalú átláthatóság szolgálatában áll. A kevés uralkodó anyag mellett kevés forma, szín kap teret. Alapvetően szürke színvilágát a szintenként megjelenő piros téglalapok emelik ki az egyhangúság kalodájából. Ez a színpárosítás amellett, hogy egy¬szerű és „trendi”, még elavulni sem nagyon tud.

A szögletes dobozformát a tervezők nem próbálták hamis truvájokkal oldani, bár a projektorokkal és egyéb vizuális technikai eszközökkel foglalkozó cég székháza minden oldaláról mást mutat. Fő- és oldalhomlokzata szinte ugyanazt a látványt adja, de oldalról-hátulról már megbomlik az egység. A hátsó traktuson az épületből „kiharapott” részletek és feszített acélgerendázat mozgatja meg a tömegét. Földszintes, sátortetős épületecskéhez csatlakozik diszkréten az új jövevény, érvényesen vezetve át a formai, stiláris és méretbeli különbözéseket a szomszédhoz,

Folyami kövekkel rakott, vízi növényekkel telepített „várárok” fölött rezgő fahíd vezet az épület főbejáratához, akár egy balatoni stég a vízbe. A bejárati ajtó mint víztükör veri vissza az érkező képét, ami kicsit mintha „visszapattintaná” a látogatót. A belső ugyanazt az átgondolt egyszerűséget hozza, mint amit az exteriőr ígért. Feljebb lép az uralkodó magasságnál a fölső szint egy része, üvegtoronyként tárja fel körben az itt tárgyalóknak a külvárosi panorámát.

Zavaró részletek is akadnak, de csak mint kabáton a gombok. Valójában a postaláda domborműves kis fémdobozkája, a céget jelző nyeretlen tábla vagy akár a házfalra került utcatábla sem az építészeti koncepció része. A házat birtokba vették a használók szűkebb és tágabb körei, így hát gondolkozhatnak tovább: vajon a hely, idő, funkció stb. szerint alakuló elképzeléseiknek megfelel-e, amit kitalálni, megtervezni nem, csak szemrevételezni tudnak?

Legyen szürke és piros, fémárnyékolóktól változatos, nyílt üvegfelületeitől barátságos, arányosan négyzetes a vállalati székház? Legyen.

Szeszlér Vera
Az OCTOGON Építészetkritikai Műhely tagja

NÉPSZABADSÁG, KULTÚRA rovat, Építészet oldal
2004. június 9, szerda