A WATCHOUT RENDSZER


A multiprojektoros vagy több megjelenítőt alkalmazó vetítés mindig is kuriózumnak számított a vizuáltechnikában. Abban az esetben még inkább, ha a több megjelenítőnek egy adott állóképet, esetleg mozgóképet kell megjelenítenie. A Dataton cég WATCHOUT rendszere ennek megvalósíthatóságára hivatott.

A komplett rendszer egy speciális szoftverből, egy nagyteljesítményű vezérlő számítógépből és egy vagy több megjelenítőből áll. A rendszer egységeit (display) egy vezérlő számítógép (production) irányítja. A rendszer tetszőlegesen bővíthető, így csak gyakorlati határa van a megjelenítők darabszámának.

A rendszerben szereplő megjelenítők adhatnak egy összefüggő képet (általában panorámavetítés), vagy külön képeket egy központ által vezérelve.

A WATCHOUT segítségével gömbre, hengerpalástra, kupolára ill. egyéb akár nonfiguratív alakzatra is kivitelezhető a vetítés. A szoftver „warp” funkciója lehetővé teszi, hogy a megjelenítendő anyagot (kép, mozgókép) rácshálóként kezelve annak metszéspontjainak elmozdításával „ráhúzhassuk” bármilyen alakú vetítőfelületre. Így például az olyan nem kívánt torzításokat ki lehet küszöbölni, mint ami egy körpanoráma vetítésnél létrejön.

A képeket és videókat idősíkon lehet elhelyezni a szoftverben. Áttünésekkel, úsztatásokkal és egyéb effektekkel lehet váltani a megjelenítendő álló és mozgóképek között. Élőképet is tud fogadni a rendszer, így kamerakép ablakot is lehet nyitni pl. a prezentáció közben.

Az anyagelkészítés egy sarkalatos pontja ennek a vetítéstechnikai megoldásnak, mivel a normál (4:3 vagy 16:9) képaránytól akár jóval eltérő arányú anyagokkal kell dolgozni, ill. megjeleníteni azokat. Pl. ahhoz, hogy egy úszó végig tudjon haladni az egész vetítőfelületen videostúdió munkára is szükség van.

Szinkronjelet is tud fogadni, ezzel a frame pontos indítás is megoldható.
A rendszer hangot is kezel, így mindig az adott téma felől hallhatjuk a hangot.

Adatlapok:
További magyar nyelvű információk a WATCHOUT-ról…
További magyar nyelvű információk a WATCHPAX-ról…
WATCHOUT angol nyelvű adatlapja
WATCHPAX 2 angol nyelvű adatlapja

Linkek:
http://www.dataton.com
http://www.dataton.com/#/watchout/